A laminálás előnye a címke készítésnél
Gondolkodsz azon, hogyan növelheted termékeid minőségét? Akármit is csinálsz, fontos mind a termék, mind annak csomagolása, beleértve a címkét is. Ennek nem csak információkat kell tartalmaznia a termékről és vonzó leírást adnia. Ha például egy samponflakonra vagy egy étel tartalmú üvegre kerül, ellenállónak kell lennie az olyan kedvezőtlen körülményekkel szemben, mint a nedvesség vagy az alacsony hőmérséklet. Ilyen esetekben a nyomtatás laminálása, vagyis a címke különleges védelme nyújthat segítséget. Olvasd el cikkünket, és ismerd meg ennek a módszernek az előnyeit!
Miért érdemes laminálni a címkéket?
Mielőtt elmagyaráznánk, miért hajtják végre ezt az eljárást, kezdjük az elején. Milyen típusú termékekre kerülnek laminált címkék? Főként olyan címkéket láthatunk kozmetikumokon és az elsődleges szükségleti cikkeken, amelyeket gyorsan forgó fogyasztási cikkeknek is neveznek. Az ebben a kategóriába tartozó fogyasztási cikkek közé tartoznak a tisztítószerek, italok és édességek mellett a vény nélkül kapható gyógyszerek, alkoholok és dohánytermékek is. Ezek egy része fürdőszobában vagy hűtőben lesz tárolva, számos kedvezőtlen tényezőnek kitett helyen.
A megfelelő címkézési technikák lehetővé teszik számukra a színek esztétikájának és a magas minőségű nyomtatásnak a megőrzését. E célból az öntapadós címkéket laminálják. Ellenállóaknak kell lenniük a vízzel és a nedvességgel szemben, hasonlóan a változó hőmérséklethez. Nem szabad leválniuk a csomagolásról annak ellenére sem, hogy például a zuhanykabinban vagy a hűtő ajtaján tárolják őket. A termék rétegeinek szétválása, szerkezetének megváltozása stb. elleni védelemhez elegendő egy vékony fóliaréteget felvinni a felületére.
Mi az a laminálás?
Ha érdekelnek a nyomtatás védelmi módszerei, ellenőrizheted, milyen megoldásokat ajánlunk ügyfeleinknek. Címke készítő nyomdánkban a lakkozáson és a különleges festékekkel történő védelem mellett a nyomtatás laminálását is alkalmazzuk. Az átlátszó fóliával bevont címke kissé keményebbé válik, és miután a termék csomagolásához rögzítik (például egy üveghez) – ellenállóbbá válik. Érdemes megjegyezni, hogy ezt a technikát a címkenyomtatás után, de a címkék meghatározott formátumra történő kivágása előtt alkalmazzák.
A különböző típusú sérülések elleni védelmen túl a laminálási technika pozitívan befolyásolhatja a címke megjelenését is. A fényes laminálás fokozza színeinek intenzitását, míg a matt laminálás eleganciát ad a címkéknek.
A címkék laminálásának fő előnyei
A termékek ezzel a módszerrel történő védelme számos előnnyel jár. Többek között elegendő a címkét laminálni ahhoz, hogy jelentősen ellenállóbbá váljon a nyomtatás elkenődése vagy kopása ellen. Például nagyobb tartósságot mutat majd a rajta lévő anyaggal való érintkezéskor. Nem fog károsodni, ha az olajos ételek vagy zsíros krémek érintkeznek a felületével. Ugyanez vonatkozik a külső tényezőkre is, amelyek megváltoztathatnák a címke kinézetét vagy szerkezetét, ha nem laminálták volna.
Ez a technika lehetővé teszi a nedvesség hatására bekövetkező rétegződés elleni védelmet. Ez különösen fontos a kozmetikumok esetében, amelyeket általában a fürdőszobában tárolnak. A sampon, tusfürdő stb. gyakran kerül a zuhanykabinba, így rendszeresen érintkezik a vízzel. A címkék laminálásának további előnyei közé tartozik a kivitelezésük kiválasztásának lehetősége, valamint a nyomtatás esztétikájának javítása.