20+ év tapasztalattal

RFID címke, tag jelölések

Adj minden eszköznek és terméknek egyedi digitális identitást a teljesen testreszabható RFID címkéikkel, amelyek bármilyen felületen alkalmazhatóak és lehetővé teszik a hatékony nyomon követését és kezelését az összetett ipari, logisztikai és kereskedelmi környezetekben.

Megbízható, ipari minőségű RFID címkéket és tag-eket kínálunk, amelyek lehetnek UHF RFID, HF RFID, NFC, LF kivitelű címkék. Ez a rugalmasság lehetővé teszi az ellátási lánc hatékonyabb kezelését, az eszközök hitelesítését és a végfelhasználói elkötelezettség növelését, legyen szó lapolvasók, okostelefonok vagy mindkettő használatáról.

Szakértőink készséggel állnak rendelkezésre a legideálisabb fogófül típusának kiválasztásában és szükség esetén ingyenes anyagmintákkal is segítünk!

RFID címke és tag működése
RFID címke és tag felépítése

RFID címke, tag felépítése

 1. Nyomtatási felület: Logók, szövegek, sorozatszámok vagy egyéb nyomtatási lehetőségek fényes vagy matt felülettel.
 2. Címkeanyag: Tökéletesen illeszkedik az azonosítani kívánt tárgyak felületéhez, és különböző formákban és hordozóanyagokkal kapható.
 3. Opcionális érzékelő: Nagy teljesítményű érzékelők opcionális beépítése fontos adatok, mint például hőmérséklet vagy páratartalom rögzítéséhez.
 4. RFID chip: Magas teljesítményű RFID antennák és chipek kiválasztása az olvasási tartomány és a memóriaigények alapján.
 5. Ragasztó: Megbízható rögzítés az adott alkalmazás követelményeihez igazodva.
 6. Címke hátlapja: Az alkalmazás számára optimális megjelenés és funkcionalitás biztosítása.

Hogyan működik az RFID technológia? 

Az RFID egyfajta érintés nélküli automatikus azonosítási technológia, amely rádiófrekvenciás jeleken alapul. A vonalkód technológiától eltérően az adatok nem meghatározott karakter- és sávkészletben, hanem integrált áramkörökben tárolódnak, amelyeket általában RFID címkének nevezünk. Bizonyára sokszor találkoztál már ilyen típusú RFID címkékkel, például egy ruhaüzletben vagy sportszer áruházban. Az RFID címkék működése jellegzetes így igazán nehéz összetéveszteni valami mással. Első pillantásra közönséges címkékről van szó, amelyek integrált áramkört, azaz adattárolásra használt memóriával rendelkező mikroprocesszort tartalmaznak. Ezenkívül a címke egy miniatűr antennát tartalmaz az olvasóval való kommunikációhoz. Az egészet „rendszert” öntapadós RFID címke formájában csomagoljuk.

Mi az RFID címke, RFID tag?

Az RFID címke papír vagy műanyag alapanyagból készülhet. A gyártási folyamat során az integrált áramkört (IC) és az antennát – azaz az RFID chipet – az öntapadó címke anyagába ágyazzák, így ezek a címkék hagyományos optikai (pl. vonalkódolvasó) és rádiófrekvenciás olvasók számára is értelmezhetők. A hagyományos címkéhez képest a különbség, hogy az RFID címkék több rétegből állnak, és a középső rétegben található a microchip és az antenna, amelyek a címke működését biztosítják.

Az öntapadó RFID címke felületét speciális RFID címkenyomtatókkal (pl. Zebra, Honeywell) lehet nyomtatni, lehetővé téve szövegek, vonalkódok, logók és egyéb információk megjelenítését. Ugyanezen nyomtatási folyamat során az RFID tag adattartalma is megírható, így egy lépésben készíthető el a teljes RFID címke.

RFID címkék esetén használt frekvenciák, típusok

Alacsony frekvencia (LF <125 kHz)

Ebben a tartományban az olvasási távolság kevesebb, mint 0,5 méter, és általában passzív adathordozókat használnak. Az alacsony frekvenciájú RFID rendszereket széles körben alkalmazzák állatok azonosítására és autók indításgátlóiban. Előnye, hogy jó olvasási képességgel rendelkezik fa, víz és alumínium közelében. Hátránya a rövid olvasási távolság és az, hogy fém tárgyak közelében nem működik hatékonyan.

 • Frekvencia tartomány: 30 KHz és 300 KHz között, bár általában 125 KHz-en működnek.
 • Jellemzők: Az LF címkék lassabb adatolvasási sebességgel rendelkeznek a magasabb frekvenciákhoz képest. Egyenletes átvitelt biztosítanak minden irányban, de korlátozott, legfeljebb 10 cm-es hatótávolsággal. Egyik előnyük az elektromágneses interferenciára való alacsony érzékenység.
 • Alkalmazások: Az LF RFID-et gyakran használják beléptető rendszerekben. A vékony fémrétegeken keresztüli átviteli képességüknek köszönhetően más területeken is használják, például haszonállatok nyomon követésére.
 • Szabványok: Az LF technológián alapuló állatkövető rendszereket az ISO 14223 és az ISO/IEC 18000-2 szabványok határozzák meg.
 • Alkalmazások: A kis hatótávolság és az adatolvasás nagy pontossága miatt az LF tartományban működő címkéket gyakran használják a beléptető technológiákban. Az azonosítókártyákba speciális, LF sávban lévő RFID-címkékkel ellátott mikroprocesszorok vannak beépítve, amelyek lehetővé teszik a belépést egy cég épületébe vagy egy adott helyiségbe.

Magas frekvencia (HF 13,56 MHz)

Az átlagos olvasási távolság ebben a tartományban mindössze 1 méter, és szintén passzív transzpondereket alkalmaznak. Az HF RFID rendszereket könyvtárakban, díjfizető rendszerekben és termékazonosításra használják. Előnye az alacsonyabb kiépítési költség az LF rendszerekhez képest, de hátránya a kis hatótávolság és a fémek közelében való használhatatlanság.

 • Frekvencia tartomány: 3 MHz-től 30 MHz-ig, a legtöbb rendszer 13,56 MHz-en működik.
 • Jellemzők: Az LF címkékkel összehasonlítva a HF címkék mérsékelten érzékenyek a rádióinterferenciára.
 • Alkalmazások: Széles körben használják számos alkalmazásban, például intelligens kártyákban, érintésmentes technológiában és NFC-címkékben.
 • Szabványok: Számos HF szabvány létezik, köztük az ISO 15693, az ISO/IEC 14443A és az ISO/IEC 14443 a MIFARE sorozatú kártyákra.

Ultra magas frekvencia (UHF 860-930 MHz)

Ezt a technológiát raklapok és egységrakományok azonosítására használják az ellátási láncokban, mivel az olvasási távolsága 4-5 méter is lehet. Az adattároló lehet aktív vagy passzív. Az UHF rendszerek nagyobb adatmennyiség tárolására is képesek és a fém tárgyak közelében is alkalmazhatók. Az olvasási zóna igény szerint beállítható. Hátránya, hogy víz és szövetanyagok közelében rossz olvasási képességet mutat, és alkalmazását szigorú szabályok szabályozzák az EU-ban és Japánban.

 • Frekvencia tartomány: 300 MHz és 3 GHz között, bár a legtöbb rendszer a 900 MHz és 915 MHz közötti tartományban működik.
 • Jellemzők: Az UHF címkék sokkal nagyobb, akár 12 méteres hatótávolságot kínálnak, és a legnagyobb adatsebességgel rendelkeznek az LF és HF címkékhez képest. Azonban érzékenyebbek az elektromágneses interferenciára.
 • Alkalmazások: Hatékonyságuk és alacsonyabb gyártási költségük miatt az UHF címkék egyre népszerűbbek a különböző iparágakban.

RFID címkék és tag-ek programozási lehetőségei

RFID adatgyűjtő

RFID címke, tag programozása adatgyűjtővel

Címkék egyszerű programozása a speciális RFID adatgyűjtővel és egy erre alkalmas szoftverrel végezhető el. Előnye, hogy bárhol az RFID címkék és tag-ek programozható bárhol, bármikor elvégezhető. A központi adatbázisba való átvitelnek köszönhetően a cégben programozott összes címkét egy helyen tekintheti meg.

asztali RFID író/olvasó

Programozás asztali RFID író/olvasóv

Az RFID címkék és tag-ek programozás asztali olvasóval is elvégezhető, mely kifejezetten a chip írására és olvasására alkalmas. Ezek az asztali készülékek könnyen kezelhető eszköz, esztétikusak és nem foglalnak nagy helyet az asztalon.

RFID címkenyomtató

Írás RFID címkenyomtatóval

Az RFID címkenyomtatón alapuló címkeprogramozás lehetővé teszi az RFID címkék és tag-ek programozását már a nyomtatási folyamat során is. A címke tartalmazhatja például a termék nevét, cikkszámát, sorozatszámát, valamint akár vonalkódot is. Ennek köszönhetően a címke leolvasható hagyományos vonalkódolvasóval, mobiltelefonnal vagy professzionális adatgyűjtővel is.

Az RFID technológia előnyei és hátrányai a vonalkóddal szemben

A RFID rendszerek számos előnnyel járnak felhasználóik számára

 • Az adatok olvasásához nincs szükség a címke és az olvasó közötti közvetlen érintkezésre.
 • Számos címke egyidejű beolvasása megvalósítható egy másodperc alatt (akár 100 címke/másodperc).
 • A címke élettartama hosszabb és ellenáll a nehéz munkakörülményeknek, pl. szennyeződés, por, napfény stb.
 • Sokkal nagyobb sérülésállóság és beépítési lehetőség különféle körülmények között, különféle felületekre és tárgyakra, bel- és kültéren egyaránt.
 • Lehetőség több információ tárolására.
 • Az RFID címkék diszkréten rögzíthetők, például a megjelölt tárgyak belsejében, és leolvasásuk nem igényel rálátást.
 • A folyamatok automatizálásával és a tevékenységek jelentős felgyorsításulnak (pl. kasszánál fizetés, leltár, stb.).

Az RFID címkék és tagek hátrányai

 • Költséges. Az RFID bevezetése magasabb kezdeti költséggel jár, mint a hagyományos vonalkódos címkékkel történő jelölés. Az RFID címkék, olvasók és berendezések drágábbak, mint a hagyományos vonalkódos eszközök.
 • Egy működő RFID rendszer kiépítése és elindítása tapasztalatot és megfelelő ismereteket igényel, különösen az egyes elemeinek kiválasztásában.
 • Különleges körülmények között a tárgyak RFID-címkékkel való megjelölése lehetetlenné vagy veszteségessé válik (pl. kisméretű, gyorsan kopó, kis értékű tárgyak megjelölése).

Nemzetközi RFID szabványok

Képzeljük el, hogy az antennák, olvasók és RFID címkék minden gyártója a saját egyedi irányelvei alapján állítja elő termékét. Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében RFID szabványokat hoztak létre. A szabványok bizonyos irányelvek és előírások az RFID-vel kapcsolatos termékek fejlesztéséhez és használatához. Tartalmaznak minden szükséges információt és útmutatót a rendszerek működéséhez, a frekvenciák kiválasztásához, az adatátvitel módjához, protokollokhoz, valamint az olvasó és egy adott RFID címke közötti kommunikációhoz. A szabványoknak köszönhetően a gyártók olyan termékeket készíthetnek, amelyek bármely piacon használhatók, és más gyártók termékeivel dolgozhatnak. Tudva, hogy X cég gyártója milyen szabványon dolgozik, vásárolhatunk kompatibilis címkéket az Y cégtől, biztosak lehetünk benne, hogy zökkenőmentesen tudnak majd együtt dolgozni. A szabványok szakmai nyelvet használva biztosítják a termékek kompatibilitását szállítótól vagy felhasználótól függetlenül.

Jelenleg két fő nemzetközi szervezet felelős az RFID szabványokért a világon:

 • ISO – Nemzetközi Szabványügyi Szervezet
 • EPCglobal – Global Incorporated Electronic Product Code

RFID címkék felhasználási lehetőségei

RFID azonosító címkék

Az RFID azonosító címkék termékek, félkész áruk, alkatrészek vagy raktári egységek felismerésére szolgálnak a logisztikai és gyártási folyamatok során. Ezek a tartós RFID címkék általában nyomtatott kóddal és azonosító számmal rendelkeznek és több címke is leolvasható egyszerre. Az RFID tag chipjében tárolt adatok segítségével jelentősen felgyorsul és javul a termékek nyomon követése és ellenőrzése az ellátási láncban, ezáltal hatékonyabbá téve a gyártási és logisztikai folyamatokat.

RFID címke logisztikai felhasználásra

Az RFID címkék ideálisak szállítmányok és logisztikai egységek jelölésére, mivel tartalmazzák a raktári és szállítási folyamatok optimalizálásához szükséges adatokat, amelyeket a címke memóriájában tárolnak. Ezáltal jelentősen növelhető a folyamatok hatékonysága és csökken a leolvasási idő. Az RFID logisztikai címkék tartalmazzák a szokásos információkat (szövegek és kódok formájában), valamint az RFID chipben tárolt adatokat, így lehetővé téve, hogy egyszerre több raklapon lévő szállítmány is leolvasható legyen.

RFID termékcímke

Az RFID termék címke közvetlenül az árucikkre vagy annak csomagolására kerül. A végfelhasználó számára alapvető információkat tartalmaz, mint például a termék és a gyártó neve, logó, összetétel, gyártási dátum és/vagy vonalkód. Az RFID címkébe elmentett adatok révén jelentősen felgyorsul a termékek azonosítása és leltározása a forgalmazó vagy értékesítési helyeken. Ez az érintésmentes értékesítési folyamatot teszi lehetővé, és akár lopásgátlóként is szolgálhat.

RFID készlet címke

Az RFID öntapadó készlet címkék kiválóan alkalmasak tárgyi eszközök, szerszámok és dokumentumok azonosítására, gyors leltározására és nyilvántartására. A címke memóriájában tárolt nyilvántartási szám segítségével javítható az adatgyűjtés folyamata, és az archivált dokumentumok sokkal gyorsabban visszakereshetők. A nyilvántartási számot gyakran aláírásos kód formájában is megjelenítik a címkén. Az RFID készletcímkék sokkal több leltározási információ tárolására képesek, mint a hagyományos, kóddal ellátott változatok.

RFID jelölések raktári helykódokra

Az RFID jelölések öntapadó címkékként működnek, amelyeket elsősorban olyan területeken alkalmaznak, ahol a termékeket meghatározott helyen kell tárolni. A tárolóhely azonosító száma lehetővé teszi a raktári folyamatok jelentős automatizálását, amit az RFID címke rögzít. Ezek a jelölések különösen fontosak az autonóm robotok és targoncák számára, amelyek a raktározási és logisztikai folyamatokat végzik a cégnél, ezzel jelentősen csökkentve a hibák kockázatát.

Miért válassz minket

RFID címke gyártás felsőfokon!

Ingyenes tanácsadás

Szakértőink végig segítséget nyújtanak a tervezéstől a gyártásig minden területen!

20+ év
tapasztalat

Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk, amit a Te rendelésed és etikett címkéd gyártásánál is alkalmazunk!

Mennyiségi kedvezmény

Minél nagyobb mennyiségben gyártatsz etikett címkét, mi annál kedvezőbb árat tudunk biztosítani!

Gyors
szállítás

A címkéket átlagosan 5-7 munkanap alatt legyártjuk, hogy minél hamarabb tudd használni!