Etikett címke ragasztók

A címke alapanyagon kívül a másik lényeges szempont a címke ragasztója, amit az alkalmazási terület követelményeinek megfelelően kell kiválasztani. Az általános (másnéven premanens) ragasztóval ellátott direkt termál, normál papír és műanyag öntapadós címkék esetén lehetőséget kínálunk speciális ragasztóval ellátott címkék gyártására is. 

Alapanyag és ragasztó kombináció

 A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány speciális területre szánt alapanyag és ragasztó kombinációt:

 • Magas hőfokot tűrő etikett címkék (különböző hőmérsékleteknek és terhelési időknek specializáltak)
 • Fagyálló vagy fagyasztott felületekhez alkalmas etikettek
 • Könnyen eltávolítható, többször felhasználható anyagok
 • Roncsolás nélkül nem levehető címkék
 • Eltávolítás során nyomot hagyó címkék
 • Vízálló alapanyagok hosszú távú használatra
címke ragasztó

Mi az a címkeragasztó?

A ragasztó az a kötőanyag, amely összekapcsolja a címkét a felülettel, amelyre az öntapadó etikett címkét felhelyezed. Biztosítja a tapadást, amely szükséges ahhoz, hogy a címke az adott terméken maradjon. Ahhoz, hogy a címke hatékonyan tapadjon a címkézendő termékhez, nagyon fontos, hogy a megfelelő ragasztó típust válasszuk ki a címkéhez. 

Különféle típusú ragasztóval társított alapanyagok kaphatók a piacon , amelyek különböző erősségűek – tartósak, eltávolíthatók, alacsony és magas hőmérsékleten is használhatók, valamint univerzális (általános/permanens) ragasztók, amelyeket különféle környezeti feltételekhez terveztek. Minden típusú címke ragasztónak más tulajdonságai és céljai vannak.

Címke ragasztó kategóriák

A címkék ragasztórétege lehet gumi, akril, vagy szilikon alapú. A gumibázisú ragasztók nagy tapadási erősséggel rendelkeznek, elsősorban inkább rövid távú felhasználásra és normál hőmérsékleten történő alkalmazásra ajánlottak. A nem egyenletes, érdes szerkezet, a porfestett alap vagy az olajos felület sem jelent számukra nagyobb problémát.
Az akril alapú ragasztók hosszú távú vagy extrém hőmérsékletű környezetben is jól teljesítenek. Ellenállnak a vegyszereknak, valamint az UV sugárzással szembeni is jól teljesítenek. Az akril alapú ragasztók jól teljesítenek ívelt felüteleken, műanyag és üveg alapanyagokon is.
A szilikon alapú ragasztók magas hőmérsékletnek ellenálló, jó tapadási képességű és könnyen eltávolítható ragasztók egy adott felületről.

A címke ragasztók tartóssága

Egy másik szempont, amelyet meg kell vizsgálni a címke ragasztó választásnál a  tartóssága. Azt szeretnéd, hogy a címke egy adott helyen tartósan tapadjon, vagy éppen ellenkezőleg – azt szeretnéd, hogy az adott felületről bármikor könnyen eltávolítható legyen? Vagy talán az a célod, hogy a matricát többször fel lehessen ragasztani és eltávolítani? Az eltávolítható, erős tapadású, vagy többször felhelyezhető öntapadó címkék eltérő tulajdonságú, típusú ragasztóanyagot igényelnek. A ragasztó nem megfelelő kiválasztása azt jelenti, hogy a címke nem fogja betölteni a célját, azaz nem tapad tartósan a felülethez, vagy nehezen eltávolítható. Ez felületi károsodást vagy nem kívánt ragasztómaradványokat eredményezhet.

Mit kell figyelembe venni a ragasztó kiválasztásánál?

Számos tényező határozza meg a szükséges ragasztó típusát. Mindenekelőtt vedd fontolóra, hogy milyen körülmények között kerül felhasználásra az öntapadó címkéd. Más szóval – milyen feltételeknek kell ellenállnia a ragasztónak? Magas páratartalmú lesz a matrica környezete? Vagy talán a címkének bírnia kell az erős napfényt, vagy a magas hőmérsékletnek? Érintkezik a címke szennyeződéssel, olajos anyagokkal vagy porral? Hőmérséklet, időjárási viszonyok, szennyeződés, vegyszerek, víz – mindezek a tényezők jelentősen befolyásolják a ragasztó kiválasztását.

A felület típusa, amelyre a címkét ragasztod, egy másik tényező, amely befolyásolja a ragasztó kiválasztását. Fontold meg, hogy milyen típusú felületre ragasztod fel a címkét. Papír, műanyag, gumi, üveg vagy esetleg fém lesz? Az aljzat textúrája is befolyásolja a ragasztó típusát.

Címke ragasztó típusok

 • Általános ragasztó
 • Erős ragasztó
 • Visszaszedhető ragasztó
 • Extrém ragasztó
 • Vízzel lemosható ragasztó

Általános használatú, premanens ragasztó: a leggyakoribb ragasztótípus, amely sima felületeken nyújt kiváló tapadást. Ez a legolcsóbb és legnagyobb mennyiségben gyártott ragasztó.

Erős tapadású, tartós ragasztó: megbízható tapadás biztosít még kültéren is, akár 15-20 évig is megtartja a címkét a felületen. Nehezen távolítható el és nyomot hagy.

Eltávolítható, visszaszedhető ragasztó: biztos tapadást nyújt felragasztás után, de könnyen és nyom nélkül eltávolítható. Gyakran használják üvegre, ablakokra vagy bútorlapok ideiglenes jelölésére.

Magas és alacsony hőmérsékletnek (hűthető, fagyasztható) ellenálló ragasztó: extrém hőmérsékleteket tűrő ragasztó, gyakran hűtőházi termékek és mirelit áruk jelölésére alkalmazzák. Magas hőmérsékletű alkalmazások esetén kohászatban és hőkezeléssel gyártott termékeknél használatos.

Vízzel lemosható ragasztó: a címkét áztatással lehet eltávolítani és a maradék ragasztó vízzel könnyen lemosható. Főként olyan termékeknél használatos, mint edények, kerámiák és üvegtermékek, ahol a címke befolyásolná a termék használhatóságát vagy esztétikai értékét

Kérdésed van? Írj nekünk!

Címünk

2500 Esztergom
III. Béla király utca 2.

Ügyfélszolgálat

+36 33 631 240

E-mail

hello@cimke-gyarto.hu